Konst är tråkigt!

Konst är tråkigt!

Se mer? Klicka här!

Till hemsidan

Konst är tråkigt och det är ditt fel!

Inte lektuelltPosted by Richard Vännström Oct 30, 2008 12:11:47

I över ett decennium har vi översköljts med inredningsprogram där diverse mer eller mindre begåvade inredare försökt övertrumfa varandra med fiffiga lösningar och fräna färger... Tills man fan i mig storknar! Skuldtyngda småbarnsföräldrar med redan stora lån bygger i kapp med grannen, köksinredningar byts och verandor glasas som aldrig förr. Hur många byggvaruhus och inredningsaffärer finns det i din stad?. Om man gör en sökning på Eniro på "byggvaror" får man inte mindre än 64 träffar bara i Sundsvallsområdet. "Inredning" ger 137 träffar! Uppenbarligen är våra hus och vad vi fyller dem med viktigare än någonsin. Vi har blivit "homo consumerensis". Vi defineras inte av vad vi gör utan av vad vi äger och hur vi lever.

Då är det väl märkligt att de flesta konstnärer verkar ha det svårt trots att de rimligen borde gynnas av trenden med alltmer esteticerade hem? Finns det någon bättre livsstilsmarkör än att äga konst? Men så var det förstås... KONST ÄR TRÅKIGT! Rätt ofta ganska fult också. Samtidskonstnären har i sitt ständiga sökande efter förnyelse och intellektuell trovärdighet sedan länge lämnat estetik och konventionella konstnärliga uttrycksmedel bakom sig. Detta för att söka den stora upphöjelsen som bara acceptans i den lilla kretsen av högt utbildade konstteoretiker kan ge. Det är nämligen så man kommer i fråga för stipendier och konsthallsutställningar.

"Det är väl ett marginellt problem för dig du din bonniga illustratörsjävel?" Invänder nu vän av ordning och rådande konstdoktrin. Jo, det kan tyckas så, men faktum är att den breda allmänheten i decennier har tvångsmatats med omväxlande stentrist modernism eller chockkonst (avföring, blod, pedofili, sex, nazism, homosexualitet, religion, knark) i olika blandningar. Detta intill den grad att själva ordet "konst" för de flesta snarast framkallar negativa associationer. Den del av befolkningen som inte regelbundet besöker gallerier och museer får sin bild av samtidskonsten av nyhetsmedias bevakning av diverse konstskandaler där en proffsprovokatör lyckats reta upp någon minoritet i tryckfrihetens heliga namn.

Konst uppfattas då som något vagt obehagligt (och obegripligt) som man gör bäst i att undvika om man inte vill bli biten eller åtminstone indragen i ett långt samtal om "Dialektiken mellan det moderna och postmoderna" och vem vill väl det?

Sålunda drabbas även de som verkar i fulkulturens* fåra av den konstskräck som sveper som en farsot över landet på grund av den negativa laddning som numera ligger i själva konstbegreppet.

Lägg till detta förekomsten av butiker specialiserade på att tillhandahålla väggdekoration billigt och utan krångel som Gallerix eller IKEA. Varför ägna tid åt att smyga omkring på dunkla bakgator på jakt efter tavlor när man kan ordna det enkelt och utan att riskera något? Reproduktioner av impressionistmålningar omtyckta av i princip alla eller texturerade modernistmålningar framställda på löpande band i Kina. Visserligen till förväxling lika men ändå "handmålade" av någon med 50 öre i timmen.

Tja, fan vet varför någon skulle orka bry sig om konst. Jag klandrar ingen som väljer den lätta vägen. Fast jag önskar förstås att fler tog sig tid att söka sig fram i konstdjungeln för att hitta sina egna favoriter. Det är trots allt något speciellt att äga en hel värld frambesvärjd av en medmänniska endast med några kvadratdecimeter linné och lite färg som hjälpmedel. Den som köper konst av nu levande konstnärer hjälper dessutom till att rädda konsten från sig själv.

Faktum är att vad konsten behöver mer än någonting annat är fler konstsamlare och mindre bidrag. Samhällssubventionering leder som bekant inte till en automatisk kvalitetshöjning. Alla som kört eller ens sett en Skoda från eran före VW-gruppens övertagande kan vittna om den saken. Den enda positiva kritik som en konstnär borde ta på allvar är köparen som plockar upp sin plånbok och sträcker fram sina surt förvärvade pengar i utbyte mot konst. Allt annat är bara snack och artigheter. Jag tror det var Frank Zappa som sa: "Konst är att göra någonting av ingenting och sälja det."

En snabb överslagsräkning ger vid handen att de två Gallerixbutikerna och IKEAs avdelning för väggdekor här i Sundsvall måste omsätta 10-15 miljoner årligen för att löna sig.

Det skulle vara märkbart för konstnärerna i den här stan och alla andra svenska städer om så bara 10% av pengarna gick till att köpa originalkonst istället. Konstsamlaren har större makt än man tror, om fler köpte originalkonst skulle behovet av statligt stöd minska drastiskt. Visst vore det bättre att direkt vara med och påverka konstens framtid utan att dina pengar tar vägen genom skattmasen och statens konstråd?

Så länge det saknas en fungerande marknad för lokal samtidskonst kommer det bara att bli värre. Så ta steget, bli en mecenat redan idag. Det är dags att pensionera dina solblekta reproduktioner så jag slipper uppleva konstens långa utdragna sotdöd redan under min levnad för hur den än är, så älskar jag konst.

* Med "Fulkultur" avses: "Kultur som existerar självständigt utan samhällsstöd och institutionellt godkännande."

  • Comments(1)//bloggen.richardvannstrom.com/#post32