Konst är tråkigt!

Konst är tråkigt!

Se mer? Klicka här!

Till hemsidan

Finanskris? Köp en tavla istället!

Inte lektuelltPosted by Richard Vännström Oct 27, 2008 20:01:51

Tja, vad ska man säga? Girigheten skördar sina offer bland småspararna som vanligt. Experterna hävdar att det är köpläge och att man ska tänka långsiktigt samtidigt som de själva säljer så fort de någonsin kan för att istället spekulera i valuta eller guld och statsobligationer. Själv äger jag inga aktier... Det känns skönt.

Jag investerar i koboltblått och linneduk istället. Min pensionsförsäkring är några travar med tavlor som jag av en eller annan anledning inte vill visa eller sälja i nuläget. Om allt går efter planerna kan jag sälja dom för en smärre förmögenhet när jag ska köpa nya löständer och en elektrisk rullstol. Om inte får jag leva på minnen från ett omväxlande liv och vattgröt. Ungefär som den miljon svenskar som köpte Telia för 85 spänn stycket för 8 år sedan.

Varför inte fler småsparare köper konst för 10%-20% av sina sparpengar förstår jag inte. Kanske känns det svårt och krångligt? Det är också många av de som försökt sig på att köpa konst som blir mer eller mindre lurade av oseriösa handlare. Att köpa grafik i massupplaga av Matisse eller Picasso till våldsamma överpriser är ingen höjdare ur vare sig estetisk eller finansiell synvinkel.

För samma summa kan du istället köpa ett originalverk av en mindre känd konstnär som arbetar seriöst och långsiktigt. Köp det du tycker om så vida du inte tycker om naivistiska älgar vid en sjö. De är konstvärldens motsvarighet till aktier i Telia, de går bara ner hela tiden. Ett bra grundtips är; om ditt tilltänkta investeringsobjekt liknar tavlorna som finns till försäljning på Myrorna i motivval och utförande kommer de sannolikt inte att öka i värde. Men för all del köp ändå om du gillar det. Det är ju ändå inga stora pengar!

I konstvärlden handlar det mesta om uthållighet. De flesta ger upp efter några år och skaffar sig ett vanligt jobb, blir kursledare på ABF och intalar sig att det var precis det som var planen hela tiden. För min del ser det lite annorlunda ut. Jag kan inget annat. Jag vill inget annat. Jag är en mycket tråkig och enkelspårig man.

Vanligt lönearbete är lidande och mörker när man hela tiden drömmer stort och lever litet. När jag målar får fantasi och livsglädje en naturlig plats i vardagen som gör att det blir värt alla uppoffringar¨och all osäkerhet som relativt små och oregelbundna inkomster medför. Detta är goda nyheter för den som äger ett av mina verk.

Dessutom kan jag lämna min 100% säkra supergaranti på att mina tavlor aldrig kommer att gå upp i rök med mindre än att du bränner upp dem till skillnad från dina surt förvärvade pengar när du spelar på börsen. År efter år, långt efter att du dött kommer de att finnas kvar och sätta guldkant på tillvaron för dina ättlingar.

Detta förutsatt att min plan att vinna ära och berömmelse inte gått i lås förstås! Då kanske du säljer dem på Bukowskis och köper en yacht istället? Om så skulle bli fallet är ingen gladare än jag för då sitter jag i båten bredvid och skålar i champagne.

  • Comments(1)//bloggen.richardvannstrom.com/#post31