Konst är tråkigt!

Konst är tråkigt!

Se mer? Klicka här!

Till hemsidan

Varningsskyltar är det farligaste som finns!

Inte lektuelltPosted by Richard Vännström Jul 11, 2008 14:06:07

En liten betraktelse om hur nästan ingenting är farligt (inte ens för barn) innan en varning utfärdas.

I efterdyningarna av mediauppmärksamheten runt Max Magnus Normans "Kuken ska ha sitt" står det klart hur viktigt det är att ha en opponent för att få genomslag i media.

Vad var det egentligen som skiljde årets utställning från fjolårets? Svaret blir förstås: Det var inte skulpturerna i sig som väckte känslor utan snarare varningsskylten.

Bortsett från Lisa Blåhammar, konstnären som hoppade av, yttrades enligt vad jag känner till ingen kritik mot verken innan varningsskylten kom på plats.

Med varningsskylt blev det något helt annat. Plötsligt blev de farliga. Dödligt farliga. Barnens oskuld var i fara och moralens väktare krävde etiska regler för konstutställningar. Dock oftast utan att göra sig omaket att skaffa sig en egen uppfattning genom att besöka vår utställning. Det behövdes inte. Det fanns ju en varningsskylt! Precis som på cigaretter och metanol!

Effekten blev förstås att många fler kom för att beskåda de för opponenterna vederstyggliga skulpturerna medan de andra konstverken i någon mån kom att förbises. Poäng till Max Magnus och en förlust för de som gärna skulle vilja reglera konstnärers verksamhet.

För att bättre förklara den oerhörda kraften hos en varningsskylt vill jag visa en av mina tavlor som hängde i samma rum där kukskulpturerna finns i år under fjolårets utställning på Röklandsgården.

Den placerades i rummet längst in, lite avsides med tanke på barnen. Precis som skedde med Magnus skulpturer i år.

Blog Image

Är den här verkligen mindre skrämmande för små barn än Max Magnus skulpturer? Döm själva. Men säkert är att det saknades en tydlig opponent förra året. Om någon tyckte den var olämplig för barn höll de den saken för sig själva. Sålunda ingen varningsskylt och därmed inga känslosvall och inget nyhetsvärde.

Så kan det gå om opponenten går på!

Läs mer om mediastormen på www.maxmagnusnorman.com

  • Comments(1)//bloggen.richardvannstrom.com/#post27