Konst är tråkigt!

Konst är tråkigt!

Se mer? Klicka här!

Till hemsidan

Syndabocken

Inte lektuelltPosted by Richard Vännström May 24, 2009 00:32:40
Jag har precis besökt den kungliga huvudstaden för att se prerafaeliterna på Nationalmuseum. Utställningens sista dag är idag den 24 maj så jag kunde helt enkelt inte skjuta upp resan längre än vad jag gjorde. Om målningarna finns det väl inte mycket att säga som inte redan sagts av andra. Men om hängningen och ljussättningen däremot... Varför så otroligt mörkt och dystert? Varför ställa de kritvita informationsskyltarna i en vinkel så att de reflekterade ett bländande ljus rakt i ögonen på besökarna. Många små underligheter som lätt kunnat undvikas i en vad jag förmodar var en länge planerad utställning. Vissa tavlor hade belysts i en för tvär vinkel och som resultat fick man förstås obehagliga blänk. De reflekterande skyltarna och punktbelysningen hade väl ändå enkelt kunnat undvikas?

Trots dessa mindre förtretligheter var det ändå ett angenämnt besök och jag fick äntligen se en av mina absoluta favorittavlor "The Scapegoat" av William Holman Hunt i verkligheten.

En av konsthistorien höjdpunkter om ni frågar mig.

  • Comments(0)//bloggen.richardvannstrom.com/#post40

Fokus på framtiden

Inte lektuelltPosted by Richard Vännström Jan 30, 2009 06:08:16
De senaste dagarna har ett flertal personer frågat om jag är sjuk eller möjligen död då bloggen vilat i tystnad utan vare sig nya tavlor eller skamlös självmarknadsföring från min sida. Nej, jag lever och jobbar som aldrig förr.

Helt tvärtemot tidens strömningar har jag beslutat att lägga ännu mer krut (läs tid) på min konst än vad jag brukar. Vän av ordning kanske undrar hur jag ska lyckas få betalt för den extra mödan? Om jag ökar tiden som jag lägger ner på varje målning? Är det stora prishöjningar på gång? Nej då. Jag sätter mitt hopp till att det fortfarande finns tillräckligt många individer som värdesätter handens arbete i kombination med de grå cellernas lustiga dans. Jag tänker inte höja priserna utan måla längre timmar istället. Jag målar ju inte för att göra karriär eller tjäna pengar utan för att jag vill måla mer än någonting annat i världen. När en dag liemannen kommer och knackar på min dörr är jag rätt säker på att jag inte kommer att ångra att jag gjort för få målningar. Kvaliteten är viktigare, i alla fall för mej.

Dessutom kommer utseendet på hela sajten att ändras inom kort. Jag arbetar just nu på 22 nya tavlor och skulpturer samtidigt. Meningen är att dessa ska bli de bästa jag någonsin gjort. Dessutom kommer jag att fotografera om alla gamla tavlor som finns kvar (med riktig film!) samtidigt som jag fotograferar de nya. Bildkvaliteten har varit bedrövlig i galleriet men jag lovar bot och bättring.

De finns således en del att se fram emot för den som tycker om min konst. När det blir lite lugnare kommer förstås bloggandet att återupptas med förnyad kraft.

Tack till alla ni som köpte tavlor av mig under 2008. Jag lovar att det snart kommer att finnas många nya verk här på sajten.


  • Comments(2)//bloggen.richardvannstrom.com/#post38

Modetips för den lille postmodernisten

Inte lektuelltPosted by Richard Vännström Nov 06, 2008 00:16:07

Det gångna valet i USA medför som vanligt att det skapats en hel del udda kampanjprylar. Helt enastående i sammanhanget är denna T-shirt som nu när valet är över med fördel kan användas som klassmarkör för den medvetne postmoderna ironikern.

Nu kan du för mindre än en hundring visa upp din fingertoppskänsla och ge uttryck för den sedvanliga kluvenheten genemot kulturetablissemanget samtidigt som du gör succé bland dina vänner i denna högklassiga readymade väl värdig en plats i högkulturens pantheon. Ta bara inte med den på semestern...

Blog Image

Köp den här: http://www.cafepress.com/konsthateware.17906948# även kaffekoppar!

  • Comments(2)//bloggen.richardvannstrom.com/#post34

Konst är tråkigt och det är ditt fel!

Inte lektuelltPosted by Richard Vännström Oct 30, 2008 12:11:47

I över ett decennium har vi översköljts med inredningsprogram där diverse mer eller mindre begåvade inredare försökt övertrumfa varandra med fiffiga lösningar och fräna färger... Tills man fan i mig storknar! Skuldtyngda småbarnsföräldrar med redan stora lån bygger i kapp med grannen, köksinredningar byts och verandor glasas som aldrig förr. Hur många byggvaruhus och inredningsaffärer finns det i din stad?. Om man gör en sökning på Eniro på "byggvaror" får man inte mindre än 64 träffar bara i Sundsvallsområdet. "Inredning" ger 137 träffar! Uppenbarligen är våra hus och vad vi fyller dem med viktigare än någonsin. Vi har blivit "homo consumerensis". Vi defineras inte av vad vi gör utan av vad vi äger och hur vi lever.

Då är det väl märkligt att de flesta konstnärer verkar ha det svårt trots att de rimligen borde gynnas av trenden med alltmer esteticerade hem? Finns det någon bättre livsstilsmarkör än att äga konst? Men så var det förstås... KONST ÄR TRÅKIGT! Rätt ofta ganska fult också. Samtidskonstnären har i sitt ständiga sökande efter förnyelse och intellektuell trovärdighet sedan länge lämnat estetik och konventionella konstnärliga uttrycksmedel bakom sig. Detta för att söka den stora upphöjelsen som bara acceptans i den lilla kretsen av högt utbildade konstteoretiker kan ge. Det är nämligen så man kommer i fråga för stipendier och konsthallsutställningar.

"Det är väl ett marginellt problem för dig du din bonniga illustratörsjävel?" Invänder nu vän av ordning och rådande konstdoktrin. Jo, det kan tyckas så, men faktum är att den breda allmänheten i decennier har tvångsmatats med omväxlande stentrist modernism eller chockkonst (avföring, blod, pedofili, sex, nazism, homosexualitet, religion, knark) i olika blandningar. Detta intill den grad att själva ordet "konst" för de flesta snarast framkallar negativa associationer. Den del av befolkningen som inte regelbundet besöker gallerier och museer får sin bild av samtidskonsten av nyhetsmedias bevakning av diverse konstskandaler där en proffsprovokatör lyckats reta upp någon minoritet i tryckfrihetens heliga namn.

Konst uppfattas då som något vagt obehagligt (och obegripligt) som man gör bäst i att undvika om man inte vill bli biten eller åtminstone indragen i ett långt samtal om "Dialektiken mellan det moderna och postmoderna" och vem vill väl det?

Sålunda drabbas även de som verkar i fulkulturens* fåra av den konstskräck som sveper som en farsot över landet på grund av den negativa laddning som numera ligger i själva konstbegreppet.

Lägg till detta förekomsten av butiker specialiserade på att tillhandahålla väggdekoration billigt och utan krångel som Gallerix eller IKEA. Varför ägna tid åt att smyga omkring på dunkla bakgator på jakt efter tavlor när man kan ordna det enkelt och utan att riskera något? Reproduktioner av impressionistmålningar omtyckta av i princip alla eller texturerade modernistmålningar framställda på löpande band i Kina. Visserligen till förväxling lika men ändå "handmålade" av någon med 50 öre i timmen.

Tja, fan vet varför någon skulle orka bry sig om konst. Jag klandrar ingen som väljer den lätta vägen. Fast jag önskar förstås att fler tog sig tid att söka sig fram i konstdjungeln för att hitta sina egna favoriter. Det är trots allt något speciellt att äga en hel värld frambesvärjd av en medmänniska endast med några kvadratdecimeter linné och lite färg som hjälpmedel. Den som köper konst av nu levande konstnärer hjälper dessutom till att rädda konsten från sig själv.

Faktum är att vad konsten behöver mer än någonting annat är fler konstsamlare och mindre bidrag. Samhällssubventionering leder som bekant inte till en automatisk kvalitetshöjning. Alla som kört eller ens sett en Skoda från eran före VW-gruppens övertagande kan vittna om den saken. Den enda positiva kritik som en konstnär borde ta på allvar är köparen som plockar upp sin plånbok och sträcker fram sina surt förvärvade pengar i utbyte mot konst. Allt annat är bara snack och artigheter. Jag tror det var Frank Zappa som sa: "Konst är att göra någonting av ingenting och sälja det."

En snabb överslagsräkning ger vid handen att de två Gallerixbutikerna och IKEAs avdelning för väggdekor här i Sundsvall måste omsätta 10-15 miljoner årligen för att löna sig.

Det skulle vara märkbart för konstnärerna i den här stan och alla andra svenska städer om så bara 10% av pengarna gick till att köpa originalkonst istället. Konstsamlaren har större makt än man tror, om fler köpte originalkonst skulle behovet av statligt stöd minska drastiskt. Visst vore det bättre att direkt vara med och påverka konstens framtid utan att dina pengar tar vägen genom skattmasen och statens konstråd?

Så länge det saknas en fungerande marknad för lokal samtidskonst kommer det bara att bli värre. Så ta steget, bli en mecenat redan idag. Det är dags att pensionera dina solblekta reproduktioner så jag slipper uppleva konstens långa utdragna sotdöd redan under min levnad för hur den än är, så älskar jag konst.

* Med "Fulkultur" avses: "Kultur som existerar självständigt utan samhällsstöd och institutionellt godkännande."

  • Comments(1)//bloggen.richardvannstrom.com/#post32

Finanskris? Köp en tavla istället!

Inte lektuelltPosted by Richard Vännström Oct 27, 2008 20:01:51

Tja, vad ska man säga? Girigheten skördar sina offer bland småspararna som vanligt. Experterna hävdar att det är köpläge och att man ska tänka långsiktigt samtidigt som de själva säljer så fort de någonsin kan för att istället spekulera i valuta eller guld och statsobligationer. Själv äger jag inga aktier... Det känns skönt.

Jag investerar i koboltblått och linneduk istället. Min pensionsförsäkring är några travar med tavlor som jag av en eller annan anledning inte vill visa eller sälja i nuläget. Om allt går efter planerna kan jag sälja dom för en smärre förmögenhet när jag ska köpa nya löständer och en elektrisk rullstol. Om inte får jag leva på minnen från ett omväxlande liv och vattgröt. Ungefär som den miljon svenskar som köpte Telia för 85 spänn stycket för 8 år sedan.

Varför inte fler småsparare köper konst för 10%-20% av sina sparpengar förstår jag inte. Kanske känns det svårt och krångligt? Det är också många av de som försökt sig på att köpa konst som blir mer eller mindre lurade av oseriösa handlare. Att köpa grafik i massupplaga av Matisse eller Picasso till våldsamma överpriser är ingen höjdare ur vare sig estetisk eller finansiell synvinkel.

För samma summa kan du istället köpa ett originalverk av en mindre känd konstnär som arbetar seriöst och långsiktigt. Köp det du tycker om så vida du inte tycker om naivistiska älgar vid en sjö. De är konstvärldens motsvarighet till aktier i Telia, de går bara ner hela tiden. Ett bra grundtips är; om ditt tilltänkta investeringsobjekt liknar tavlorna som finns till försäljning på Myrorna i motivval och utförande kommer de sannolikt inte att öka i värde. Men för all del köp ändå om du gillar det. Det är ju ändå inga stora pengar!

I konstvärlden handlar det mesta om uthållighet. De flesta ger upp efter några år och skaffar sig ett vanligt jobb, blir kursledare på ABF och intalar sig att det var precis det som var planen hela tiden. För min del ser det lite annorlunda ut. Jag kan inget annat. Jag vill inget annat. Jag är en mycket tråkig och enkelspårig man.

Vanligt lönearbete är lidande och mörker när man hela tiden drömmer stort och lever litet. När jag målar får fantasi och livsglädje en naturlig plats i vardagen som gör att det blir värt alla uppoffringar¨och all osäkerhet som relativt små och oregelbundna inkomster medför. Detta är goda nyheter för den som äger ett av mina verk.

Dessutom kan jag lämna min 100% säkra supergaranti på att mina tavlor aldrig kommer att gå upp i rök med mindre än att du bränner upp dem till skillnad från dina surt förvärvade pengar när du spelar på börsen. År efter år, långt efter att du dött kommer de att finnas kvar och sätta guldkant på tillvaron för dina ättlingar.

Detta förutsatt att min plan att vinna ära och berömmelse inte gått i lås förstås! Då kanske du säljer dem på Bukowskis och köper en yacht istället? Om så skulle bli fallet är ingen gladare än jag för då sitter jag i båten bredvid och skålar i champagne.

  • Comments(1)//bloggen.richardvannstrom.com/#post31

Burning Ram?

Inte lektuelltPosted by Richard Vännström Jul 14, 2008 11:58:37

Som vanligt är jag den sista som får veta något... Det första och förhoppningsvis sista brandattentatet mot min stackars "halmbock" inträffade för ett par veckor sedan. Jag är emellertid i gott sällskap då även Lasse Åbergs Bock fått ta sig ett litet dopp i Gävleån. Ytterligare en bock har tydligen blivit omkullvält (konstnär för mig okänd). Det är förunderligt att människor orkar irritera sig över något så harmlöst som dessa bockar. Är inte stan tillräckligt grå och trist för deras smak? Organisera istället en kampanj för uppförandet av fler parkeringshus i centrum eller köp en ljusbeige Volvo. Det finns många sätt att verka för ökad tristess utan att hänfalla åt allmänfarlig skadegörelse.

Gävle är ju dessutom kandidat till "Europas kulturhuvudstad 2014" något som manifesteras med (förstås) ytterligare en bock. Närmare bestämt en förhoppningsvis heliumfylld rosa flygande jättebock som visats upp under politikerveckan i Almedalen. Jag säger förhoppningsvis heliumfylld med tanke på Gävles tradition att bränna bockformade föremål. Bock-Hindenburg vore visserligen spektakulärt på många sätt men förmodligen rätt vådligt.

Problemet är att vissa tycks ta parollen "kulturell allemansrätt" på alltför stort allvar. Man får inte tända eldar för att grilla korv med offentliga utsmyckningar som bränsle eller ens bryta torra kvistar från kulturen trots att dessa finns i mängder.

Blog Image

Om brandlustan inte kan stävjas har jag ett tips till kampanjledningen för kulturhuvudstadskandidaturen. Vad tror ni om en alternativ kulturfestival som ni kan kalla "Burning Ram"? Torde vara ett idiotsäkert sätt att säkra segern inför 2014 då historiska rötter kan spåras långt bak i tiden och djupt i folksjälen!

Hur gick det för "halmbocken" då? Jo bara fint efter vad jag fått höra. Bara några mindre brännmärken på fundamentet som enkelt kunde övermålas.

Foto: Per Bristrand

  • Comments(1)//bloggen.richardvannstrom.com/#post28

Varningsskyltar är det farligaste som finns!

Inte lektuelltPosted by Richard Vännström Jul 11, 2008 14:06:07

En liten betraktelse om hur nästan ingenting är farligt (inte ens för barn) innan en varning utfärdas.

I efterdyningarna av mediauppmärksamheten runt Max Magnus Normans "Kuken ska ha sitt" står det klart hur viktigt det är att ha en opponent för att få genomslag i media.

Vad var det egentligen som skiljde årets utställning från fjolårets? Svaret blir förstås: Det var inte skulpturerna i sig som väckte känslor utan snarare varningsskylten.

Bortsett från Lisa Blåhammar, konstnären som hoppade av, yttrades enligt vad jag känner till ingen kritik mot verken innan varningsskylten kom på plats.

Med varningsskylt blev det något helt annat. Plötsligt blev de farliga. Dödligt farliga. Barnens oskuld var i fara och moralens väktare krävde etiska regler för konstutställningar. Dock oftast utan att göra sig omaket att skaffa sig en egen uppfattning genom att besöka vår utställning. Det behövdes inte. Det fanns ju en varningsskylt! Precis som på cigaretter och metanol!

Effekten blev förstås att många fler kom för att beskåda de för opponenterna vederstyggliga skulpturerna medan de andra konstverken i någon mån kom att förbises. Poäng till Max Magnus och en förlust för de som gärna skulle vilja reglera konstnärers verksamhet.

För att bättre förklara den oerhörda kraften hos en varningsskylt vill jag visa en av mina tavlor som hängde i samma rum där kukskulpturerna finns i år under fjolårets utställning på Röklandsgården.

Den placerades i rummet längst in, lite avsides med tanke på barnen. Precis som skedde med Magnus skulpturer i år.

Blog Image

Är den här verkligen mindre skrämmande för små barn än Max Magnus skulpturer? Döm själva. Men säkert är att det saknades en tydlig opponent förra året. Om någon tyckte den var olämplig för barn höll de den saken för sig själva. Sålunda ingen varningsskylt och därmed inga känslosvall och inget nyhetsvärde.

Så kan det gå om opponenten går på!

Läs mer om mediastormen på www.maxmagnusnorman.com

  • Comments(1)//bloggen.richardvannstrom.com/#post27

Max Magnus kuk upprör!

Inte lektuelltPosted by Richard Vännström Jul 09, 2008 12:09:09

Nu nalkas ånyo ovädersmoln på himlen i konstsverige. Den här gången har jag dock förmånen att titta på inifrån stormens öga. Föremålet för diskussionen är en samling skulpturer av Max Magnus Norman som visas just nu på en utställning i Röklandsgården på Norra berget här i Sundsvall där jag också medverkar.

Jag får dock finna mig i att luta mig tillbaka och njuta av uppståndelsen när Max Magnus snor uppmärksamheten. Det är bara att gratulera, det är välförtjänt uppmärksamhet. Nästa gång är det min tur...

Jag frågade Magnus den enda fråga en riktig journalist alltid bör ställa: "Huru kännes det?" Han svarade: "Jo det kännes fint!" Inte alls konstigt för vem skulle inte må gott om man var far till "Kuken ska ha sitt" eller min personliga favorit (nedan) "Dödad av strålpistol"?

Blog Image

Själva uppståndelsen beror mest på att föreningen Norra berget beslutat att (efter klagomål?) förse rummet med en stoppskylt med varningstext samt insistera på att dörren skall hållas stängd. Detta har förstås resulterat i att antalet besökare till detta lilla rum flerdubblats då en sådan skylt väcker stor nyfikenhet. De flesta föräldrar har trots varningen tyckt att deras barn gärna kan beskåda även denna konst utan att för den skull ta skada.

Självklart stöder jag Magnus helhjärtat. 99,9 % av reaktionerna har varit mycket positiva och om vi ska låta frikyrkor och extremfeminister baka moralkakor och köra ner i halsen på oss är det lika bra att sätta varningstexter också på mina tavlor. De förhåller sig nämligen på samma sätt till ockultism och hednagudar som Magnus skulpturer till pornografi.

Tänk ett steg till innan reptilhjärnan tar över nästa gång!

Läs mer i Sundsvalls Tidning.

Övriga medverkande förutom jag och Magnus är: Bror Högbom, Christian Godin, Stefan Thunström, och Toni Neiminen och Anton Askling med ett verk var.

  • Comments(3)//bloggen.richardvannstrom.com/#post26
Next »